20.11.2015

Ciasto marchewkowe

Hej kochani, dzisiaj zapraszam Was do kuchni. Upieczemy coś dobrego ;) Ciasto marchewkowe jest idealne na jesienną aurę. Proste w wykonaniu, aromatyczne, wilgotne, w smaku przypominające piernik. Przepis już dawno znalazłam na stronie Kotlet.TV polecam Wam przepisy Pauliny, są niezawodne i często z nich korzystam.

Składniki są na formę 20x20 cm, by zrobić w większej formie trzeba pomnożyć razy dwa.

Potrzebne nam będą:

  • 3 szklanki mąki (niepełne)
  • 1 szklanka cukru
  • 2–3 marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu


  • Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka


  • Krok 1.
    Ścieram marchewki na tarce o grubych oczkach.


    Krok 2.
    Białka razem z cukrem ubijam na gęstą masę, ale nie sztywną pianę.



    Krok 3.
    Dodaję pozostałe składniki. Masa jest gęsta, jeśli zbytnio, to dodajcie oleju lub troszkę mleka. Musi być gęsta, ale nie może być też sucha. :)



    Krok 4.
    Przekładam ciasto do foremki posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą  i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika ( ja po jakiś 15 min zmniejszam temperaturę do 170°C)  piekę ok. 50 minut. Zawsze sprawdzam patyczkiem.



    Krok 5.
    Przygotowuję w rondelku polewę. Dekoruję nią przestudzone ciasto, na wierzch sypnę płatków migdałowych i gotowe :)
    Wypróbujcie ten przepis koniecznie, jeżeli macie inne sprawdzone to chętnie je poznam :)


    Pozdrawiam Hania!

    3 komentarze:

    Dziękujemy za wszystkie komentarze.

    Copyright © Modnie pod Giewontem , Blogger